|
Tu odbywają się obrady Sejmu Wielkiego, prowadzone przez Marszałka Sejmu. Prawo zabierania głosu przysługuje wyłącznie Posłom i Senatorom oraz osobom upoważnionym przez Marszałka.
przez Sebastian von Tauer » 12 wrz 2020, 13:59
My, Sebastian January II, z Bożej łaski i woli Narodu Król Polski, Wielki Książę Litewski, Książę Ruski, Pruski, Mazowiecki, Żmudzki, Kijowski, Wołyński, Podolski, Podlaski, Inflancki, Smoleński, Siewierski, Czernihowski, etc., etc., etc., Waszmościowie i Waszmośćpanny!Zwołaliśmy Sejm niniejszy, aby debatował nad najważniejszymi sprawami w naszej ojczyźnie, a oto i ich lista: Primo - Zajmiemy się kwestią prawa Rzeczypospolitej. Pragniemy stworzyć nowy, lepiej poukładany dziennik ustaw (nad którym już pracujemy), a który przedstawimy panom braciom do zaakceptowania. Chcę by od nowa przyjąć prawa zawarte w Konstytucjach Sejmu Walnego, i przenieść cały obecny Dziennik do archiwum. Będzie to też okazja, by zweryfikować nasze prawa - poprawić, co niedociągnięte, usunąć, co niewykorzystywane. Będzie do główny punkt tego sejmu. Secundo - Chcemy o kancelarii królewskiej porozmawiać. Wyznaczyć konkretne uprawnienia poszczególnych jej członków, jak i określić uprawnienia króla - czego mogą dotyczyć wydawane przez niego edykty oraz dekrety. Tertio - O podatkach obradować będziemy. Część z panów braci chciała je wprowadzić, część była przeciwna. Jestem za tym, by na sejmie o tym podyskutować. Quatro - Zostaną omówione wnioski szlachty na sejmie zebranej.
Skład tego Sejmu, zwołanego na XII IX MMXX A.D.:
Król: Sebastian January I
Izba Senatorska: Kanclerz: Michał Jerzy Potocki Podskarbi: Maurycy Orański Hetman: Henryk Mikołaj Hrychowicz Jego Eminencja Prymas Korony i Litwy Mikołaj Dreder
Izba Poselska: Samuel Radziwiłł August Medycejski Aleksander Trzaska-Chojnacki Adriano Vittorino Karol Radziwiłł Marek Wiktorowicz Ivan von Lichtenstein Wilhelm Orański Stanisław von Tauer Hubert Szablarczyk - Hrychowicz Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz Karol von Tauer - Sienicki Marcin Zagłoba Józef Wilhelm Potocki Karolina Potocka Dominik de Roche Eugenia von Sarm Taddeo von Hippogriff-Piccolomini Burmistrzowie Miast Królewskich: Maciej Gerwazy Lisewicz
Książę na Bydgoszczy i Wyszogrodzie Wojewoda Inowrocławski Sędzia Grodzki
-
-
- Wojewoda
-
- Medale: 23
-
-
-
-
-
-
-
-
- Godności Kancelaryjne: .
- Stopień: Hetman Polny Koronny
przez Eugenia Ostrogska » 12 wrz 2020, 20:02
Ja Eugenia von Sarm de Roche stawiam się na Sejm Walny w Malborku.
Konto to było klonem panów Józefa Wilhelma i Michała Potockich.
-
-
- Skazaniec
-
- Medale: 1
-
przez Dominik Ostrogski » 12 wrz 2020, 20:14
Ja Dominik de Roche stawiam się na Sejm Walny.
Konto to było klonem panów Józefa Wilhelma i Michała Potockich.
-
-
- Skazaniec
-
- Medale: 4
-
-
- Stopień: Chorąży
- Gadu-Gadu: 70919374
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska
Powrót do Sala Obrad
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości
|
|