Zapraszam do czytania i rozmowy jeśli ktoś chce.
ŹRÓDŁA:
Kalendarium z Wikipedii.
Artykuły pochodzą z grupy na Facebooku; Historia na każdy dzień.
Tego dnia...Tego dnia...Witam. Tutaj pisał będę o codziennych wydarzeniach dziejących się w realnej RON.
Zapraszam do czytania i rozmowy jeśli ktoś chce.
Skazany na karę infamii i konfiskaty majątku przez sąd grodzki za kloning, zdradę stanu i podszywanie się pod inne osoby.
Re: Tego dnia...30.09
- 1602 – II wojna polsko-szwedzka: po czteromiesięcznym oblężeniu skapitulował szwedzki garnizon w Białym Kamieniu (obecnie Paide w Estonii). - 1626 – III wojna polsko-szwedzka: zwycięstwo wojsk szwedzkich nad litewskimi w bitwie pod Zelborkiem. - 1632 – Armia moskiewska wkroczyła w granice Rzeczypospolitej. Rozpoczęła się tzw. wojna smoleńska. - 1655 – Potop szwedzki: zwycięstwo wojsk szwedzkich w bitwie pod Nowym Dworem. - 1773 – Sejm ratyfikował traktaty rozbiorowe. Skazany na karę infamii i konfiskaty majątku przez sąd grodzki za kloning, zdradę stanu i podszywanie się pod inne osoby.
Re: Tego dnia...
Szkoda że ta rocznica jakoś cicho przeszła obok naszej Rzeczpospolitej. Fajnie by było jakby się to jakoś uczciło.. Skazany na karę infamii i konfiskaty majątku przez sąd grodzki za kloning, zdradę stanu i podszywanie się pod inne osoby.
Re: Tego dnia...Uważam, że naprawdę dobra inicjatywa, Mości Panie Kanclerzu.
Co do rocznicy, rzeczywiście przemknęła niezauważalnie. Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz Wojewoda brzeskolitewski Podkanclerzy wielki Rector Universitatis Cracoviensis
Dziękuję
Niestety... Skazany na karę infamii i konfiskaty majątku przez sąd grodzki za kloning, zdradę stanu i podszywanie się pod inne osoby.
Re: Tego dnia...Można prosić o źródło ciekawostek?
(-) Maurycy Wilhelm Jerzy Orański-Nassau Hetman Wielki wicekról Nowej Kurlandii wojewoda sandomierski, pan na Tarnowie i San Alberto,
Re: Tego dnia...Z dnia? Czy tych o Kircholmie.?
Jeśli druga opcja to Internet i pewna grupa Historyczna. Skazany na karę infamii i konfiskaty majątku przez sąd grodzki za kloning, zdradę stanu i podszywanie się pod inne osoby.
Re: Tego dnia...Nie wiem czemu ale nie ukazały się moje posty z dnia 1 i 2 października.
Wiem że je pisałem i wysyłałem. Nie wiem czemu nie opublikowały się.
Skazany na karę infamii i konfiskaty majątku przez sąd grodzki za kloning, zdradę stanu i podszywanie się pod inne osoby.
Re: Tego dnia...03.10
1501 – Sejm walny w Piotrkowie wybrał Aleksandra Jagiellończyka na króla Polski. 1633 – III wojna polsko-rosyjska: zakończyło się nieudane rosyjskie oblężenie Smoleńska. 1654 – IV wojna-polsko-rosyjska: wojska rosyjskie zdobyły Smoleńsk. 1655 – Potop szwedzki: zwycięstwo wojsk szwedzkich w bitwie pod Wojniczem. 1770 – Konfederacja barska: rozpoczęła się bitwa pod Lackową. Skazany na karę infamii i konfiskaty majątku przez sąd grodzki za kloning, zdradę stanu i podszywanie się pod inne osoby.
Wiem co trzeba zrobić. Zrobię Post / Ogłoszenie o świętach w Rzeczpospolitej, przypnę go aby zawsze był widoczny. Dzięki temu jest szansa że ktoś zauważy. Tak? Co o tym myślicie? Skazany na karę infamii i konfiskaty majątku przez sąd grodzki za kloning, zdradę stanu i podszywanie się pod inne osoby.
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska Kto przegląda forumUżytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości |
||