|
Tutaj możesz się przedstawić 
przez Tomasz Sapiejko » 19 mar 2021, 20:47
Szczęść Boże,
Z pokorą w sercu kłaniam się Wielmożnym Państwu, wierząc, iż znajdę w tych stronach gościnę. Zwę się Tomasz Sapiejko i przez lata oddawałem się duchowej podróży w głąb siebie, tocząc żywot pustelnika. Niesiony Boskim, jak mniemam, nakazem przybyć postanowiłem do Rzeczypospolitej, by wśród Was toczyć swoje dalsze życie.
Liczę, iż zechcecie mnie wśród siebie przyjąć.
-
-

- Duchowny
-
- Gadu-Gadu: 73224011
przez Tomasz Sapiejko » 19 mar 2021, 20:54
Czcigodny Pułkowiku,
Rad wielce jestem z tak ciepłego przyjęcia. Bóg jeden raczy wiedzieć dokąd wszyscy dojdziemy. Dotychczas nie dane mi było w tym świecie przebywać. Liczę, że ta przygoda wiele dobrego przyniesie.
-
-

- Duchowny
-
przez Tomasz Sapiejko » 19 mar 2021, 21:39
Pokornie Panu Rotmistrzowi za powitanie dziękuję.
-
-

- Duchowny
-
przez Sebastian von Tauer » 19 mar 2021, 22:55
I ja witam człowieka wiary. Dobrze widzieć tu kogoś takiego, wszak kultura dziadowska była bardzo ważna w Rzeczypospolitej. To słowo nie jest nacechowane negatywnie, dziadami, bez żadnego uwłaczania, nazywano osoby bez stałego miejsca zamieszkania, wędrujące po Ukrainie z bandurą i pieśnią - did lirnik, dziad-pieśniarz oraz pustelników i pielgrzymów. Ci drudzy byli zwłaszcza ciekawi, gdyż przynosili do RON relikwie, czasem nawet z ziemi świętej. Co ciekawe, jak pisał Komuda, chłopa chodzącego po prośbie bez skrupułów wyrzucano za próg, zaś dziadom-pielgrzymom dawano wikt i opierunek, przyjmowano hojnie w dworach a nawet podejmowano na ucztach, by opowiadali o swoich wędrówkach i wierze.
Książę na Bydgoszczy i Wyszogrodzie Wojewoda Inowrocławski Sędzia Grodzki
-
-

- Wojewoda

-
- Medale: 23
-
-
-
-
-
-
-
-
- Godności Kancelaryjne: Hetman Wielki
- Stopień: Hetman Wielki
kuchnie na wymiar kalwaria zebrzydowska
Powrót do Przedstaw się
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości
|
|